Samsun
Kapalı
weather
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Samsun Haber | Samsun Son Dakika ve Güncel Samsun Haberleri Genel Sosyal Medyada Ebeveyn İzni Zorunluluğu: 13'ten Küçüklere Yasak Geliyor

Sosyal Medyada Ebeveyn İzni Zorunluluğu: 13'ten Küçüklere Yasak Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaş sınırlaması getirilip getirilmeyeceği konusundaki tartışmalara aydınlık getirdi. Bakan Uraloğlu, özellikle 13 yaş altındaki bireylerin sosyal medya kullanımlarıyla ilgili yasak getirilmesi gerektiğini vurguladı ve ayrıca 16 yaşla ilgili de önerilerde bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaş sınırlaması getirilip getirilmeyeceği konusundaki tartışmalara aydınlık getirdi. Bakan Uraloğlu, özellikle 13 yaş altındaki bireylerin sosyal medya kullanımlarıyla ilgili yasak getirilmesi gerektiğini vurguladı ve ayrıca 16 yaşla ilgili de önerilerde bulundu.

Genel

Sosyal medyada yaş sınırlaması uygulanması konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan dikkat çekici açıklamalar yapıldı. Bakan, 13 ila 16 yaş arasındaki bireylerin sosyal medya hesapları için ebeveyn izni zorunluluğu getirileceğini belirtirken, 13 yaş altındaki çocukların bu platformlarda bulunmalarına izin verilmeyeceğini ifade etti.

Yaş Sınırlaması ile İlgili Yeni Düzenlemeler

Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte İçişleri ve Adalet Bakanlıklarıyla sosyal medya üzerinde yaş sınırlamaları konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini duyurdu. Bu bağlamda, yapılan istişarelerin sonucunda bir yol haritasının oluşturulduğunu vurgulayan Uraloğlu, hazırlıklara dair metnin yazım aşamasına gelindiğini de dile getirdi. Uraloğlu, konu hakkında genel bir mutabakat sağlandığını aktararak, düzenlemenin Meclis'e sunulacağı müjdesini verdi. Bu yıl içerisinde ilgili yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Ulaştırma Vizyonu ve Dijitalleşme Adımları

Uraloğlu ayrıca, Ankara'da gerçekleştirilen bir iftar programında Türkiye'nin ulaşım vizyonunu, dijitalleşme adımlarını ve demiryolu projelerini gündeme taşıdı. Sosyal medya regülasyonlarının yanı sıra, Türkiye'nin Suriye ile olan ulaşım bağlantılarını güçlendirme çabalarından da bahsetti. Bu kapsamda, Suriye ile mevcut ulaştırma araçlarının geliştirilmesi gerektiğini, karayolu ve demiryolu hatlarının önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin dört bir yanındaki ulaşım sistemlerini iyileştirmek için hazırlıklara hız verdiklerini belirtti.

Şam Havalimanı ve Uçuşların Geliştirilmesi

Şam Havalimanı’nın Türkiye’nin teknik desteği ile yeniden faaliyete geçirilmesi konusunu da gündeme getiren Uraloğlu, havalimanında bazı sistemlerin kurulduğunu ve yerli üretim radarların sağlanması gerektiğini vurguladı. Türk Hava Yolları’nın şu an haftada beş kez Şam-İstanbul seferleri düzenlediğini söyleyen Uraloğlu, diğer hava yolu şirketlerinin de Şam’a uçuş yapma talebinde bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bu gelişmeler, bölgesel hava trafiğinin canlanmasına katkı sağlıyor.

Demiryolu Projeleri ve Gelecek Hedefleri

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ağını 2028 yılına kadar 17 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Bu çerçevede, belirli hatların inşasına dair projelerin devam ettiğini açıkladı. Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek olan demiryolu hattının finansmanının temin edildiğini ve ihale sürecinin önümüzdeki aylarda gerçekleştirileceğini ifade etti. Hızlı tren projeleri ile birlikte, daha fazla insanın ve yükün hızlı bir şekilde taşınmasını amaçladıklarını da ekledi.

İstanbul'un Ulaşım İhtiyaçları

Uraloğlu, İstanbul'un büyüyen nüfusunu göz önünde bulundurarak şehir içi ulaşımın raylı sistemlerle çözülebileceğini belirtti. İstanbul’un 1,004 kilometrelik metro hattına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Uraloğlu, mevcut belediyelerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ifade ederken, gerektiğinde bakanlığın devreye girebileceğini söyledi. Örneğin, pandemi döneminde belirli hatların nasıl hızlı bir şekilde inşa edildiği iletildi.

Esenboğa Havalimanı Metro Hattı ve Diğer Projeler

Ankara Esenboğa Havalimanı metro hattının proje revizyonuna gittiğini belirten Uraloğlu, şehrin gelişimi için bu tür projelerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, Ankara ile İstanbul arasında yeni otoyol projeleri üzerinde çalıştıklarını ve gelecekte ihtiyaç duyulacak yeni yollar için hazırlıkların yapıldığını aktardı. Uraloğlu, yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilen projelerin Türkiye'nin ulaşım ihtiyaçlarını karşılamakta etkin rol oynadığını da güvence altına aldı.

5G Hedefleri ve Dijital Düzenlemeler

Son olarak, Uraloğlu, 5G teknolojisinin gelişimi üzerine yürütülen çalışmalara da değindi. Hedeflerinin bu yıl içerisinde 5G ihalesini yapmak olduğunu belirten Uraloğlu, 2026 yılına kadar 5G'ye geçiş yapacaklarını teyit etti. Zamanla değişen dijital gereksinimlerin yanı sıra, Google'ın algoritma değişikliklerini yakından takip ettiklerini, bunun sektördeki etkilerini minimize etmek için çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayına alınmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *